Hvorfor navnet Ulysses?

Odysseus eller Ulysses som han hedder på latin, er navnet på den legendariske konge af Ithaka, helten i Homers episke digt, Odysséen.

Hvor andre græske helte måske var berømte for sin styrke, at være den mægtigste kriger eller største konge, så er Ulysses kendt for sit brillante intellekt, sin snedighed og alsidighed. Han havde sølvtunge og altid et vindende ord som kunne dreje en situation til hans fordel. Han var den frække hjerne bag den berømte Trojanske hest, der gjorde at grækerne kunne omgå de tungt befæstede bymure og triumfere efter 10 års belejring. For disse egenskaber var han den velsignede favorit af visdommens gudinde, Athena, som til sidst hjalp ham hjem efter han i 20 år at var fortabt på havet.

Med James Joyce’s mesterværk, Ulysses (1922), søger forfatteren at vise, hvordan de heroiske kvaliteter fra homeriske eposser lever videre – også i vores tidsalder- “sub species temporis nostri”. De kan med Joyce’s Ulysses leve på ny i en jødisk reklamesælger – med dette Ulysses søger jeg at give dem liv som ung dansk jurist.

Med navnet Ulysses vises en tro på et liv baseret på kløgtighed, snilde og mod. En tro på, at hvis man med visdom kaster sig ud på havet, så vil man i sidste ende finde sit hjem – og hvem kan forestille sig nogen bedre juridisk tjeneste end fra den legendariske helt, Ulysses?